úterý 14. dubna 2009

Ananiáš a Safira

1 Také nějaký muž, jménem Ananiáš, a jeho manželka Safira prodali svůj pozemek. 2 Ananiáš si však s vědomím své ženy dal nějaké peníze stranou, zbytek přinesl a položil apoštolům k nohám. 3 Ale Petr mu řekl: „Ananiáši, proč satan ovládl tvé srdce, že jsi lhal Duchu svatému a dal stranou část peněz za to pole? 4 Bylo tvé a mohl sis je přece ponechat; a když jsi je prodal, mohl jsi s penězi naložit podle svého. Jak ses mohl odhodlat k tomuto činu? Nelhal jsi lidem, ale Bohu!“ 5 Když to Ananiáš uslyšel, skácel se a byl mrtev; a na všechny, kteří to slyšeli, padla velká bázeň. 6 Mladší z bratří ho přikryli, vynesli a pohřbili. 7 Asi po třech hodinách vstoupila jeho žena, netušíc, co se stalo. 8 Petr se na ni obrátil: „Pověz mi, prodali jste to pole opravdu jen za tolik peněz?“ Ona řekla: „Ano, jen za tolik.“ 9 Petr jí řekl: „Proč jste se smluvili a tak pokoušeli Ducha Páně? Hle, za dveřmi je slyšet kroky těch, kteří pochovali tvého muže; ti odnesou i tebe.“ 10 A hned se skácela u jeho nohou a zemřela. Když ti mládenci vstoupili dovnitř, našli ji mrtvou. Vynesli ji a pohřbili k jejímu muži. 11 A velká bázeň padla na celou církev i na všechny, kteří o tom slyšeli.
Skutky 5,1-11

5 komentářů:

  1. 3 - špatné je, když člověk chce vypadat štědrý a přitom není. (Že by člověk měl vše co dělá činit naplno? Nebo raději nedělat nic? Myslím, že to úplně o tomdle není...)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja myslim, ze oni stedri byli. Vzdyt i tak museli dat docela dost penez. Problem zacina, kdyz jsme neuprimni k Bohu. Ja mysim, ze problem nebyl ani tak v tom, ze nedali vsechno, jako v tom, ze to tvrdili. Zas je to o tom, ze si nemuzeme vzit zavazadla na vsechny cesty. Myslim, ze je lepsi vyznat Bohu, ze stale mame nejake ty svoje "zasoby" pro pripad, ze by nam nabozenstvi nevyslo a prosit Ho, aby nam pomohl verit plne a vzdat se jich. Nez si hrat na perfektni a pritom stat kazdou nohou nekde jinde.

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že tady se v neděli zastavíme na delší dobu. Ale v podstatě s tebou "Ehm...", Hermi.
    Nemáte někdo nápad kde k tomuto příběhu načerpat trošku více? Dá-li se.

    OdpovědětVymazat
  4. Mě přijde trochu divný že tam není zmíněno že by Ananiáš tvrdil že to sou všechny peníze co dostali... je tam jenom že je přinesl a pak už mluví Petr. Safira potom zalhala, ale Ananiáš ne...

    OdpovědětVymazat
  5. A nebyl to Petr, který třikrát během jedné noci zapřel? Zalhali, ale i to je "jen" hřích. Nějak mi to do evangelia nesedí, aby Bůh nebo apoštol trestal hřích smrtí. A nebo to byla odměna? Jestli byli Ananiáš a Safira křesťané, tak byli vykoupeni. Ať to bylo tak či tak, mohl to Lukáš trochu okomentovat...

    OdpovědětVymazat